joi, 16 februarie 2012

Lolita- un autor, o carte, multe impresii

Okay nu am asteptat pana am terminat-o, dar probabil ca nu imi mai ia mult. Hmmm vreau sa va arat ceva:


"Lolita – roman erotic
În cele din urmă scenariul a fost acceptat şi publicat de Olympia Press, o editura cunoscută în Parisul acelor ani pentru publicarea romanelor de factura erotică, motiv pentru care acceptarea publicarii a ceea ce avea sa devina unul dintre cele mai  bune romane ale lui Nabokov, a reprezentat pentru acesta mai degraba un compormis, decat o reusita. În orice caz, renumele acestei edituri a crescut şi mai mult în anii ce au urmat publicării Lolitei, pe măsură ce romanul lui Nabokov a devenit celebru – nu numai pentru subiectul său ori pentru pentru stilul inovator, cat şi pentru controversa acerbă pe care a stârnit-o – criticile, recenziile şi comentariile făcute asupra romanului împărţind flagrant în două tabere inamice reputati oameni de cultura si de litere, printre care critici literari, editori, ziarişi, publicişti şi, desigur, marea masa a cititorilor , mai mult sau mai puţin, de rând.  Romanul a fost tradus  ulterior de catre autor şi în limba rusă şi publicat, 12 ani mai târziu (1967) la New York."
Sursa aici.
Asa... asta e critica, adevar. Notati "roman erotic".  La noi la scoala, la cercul de lectura, o doamna profesoara de romana a spus: "Erotismul nici nu se observa, atat de bine e scris romanul Lolita."
Impresia pe care mi-a creat-o pana acum e pozitiva, pentru ca nu sunt o adolescenta care nu este socata usor. Stiu "cum se fac copii" din clasa intai, asa ca zau :). Ma socheaza doar faptul ca naratorul (cu numele straniu de Humbert Humbert) se poate uita la o fata de 12 ani ca la o muza, nimfa (numita nimfeta).
Altceva despre carte? Bunica a zis: " Nu stiu daca o vei intelege." Mama a zis: " Lolita e personajul de la care a pornit toata nebunia asta cu curvele adolescente (scuzati cuvantul)."
Ce m-a atras sa citesc cartea? Sincer? Titlul. Stiam in mare despre ce este vorba. 
Si altceva ce m-a socat in legatura cu cartea? Ca americanii habar nu aveau cand i-am intrebat de carte si s-au speriat cand le-am zis ca o citesc, o prietena a zis: " AA DA, stiu cartea, ne-a zis profa de romana de ea!!"
Voi ce ziceti? Ati citit cartea? Ce credeti despre influenta ei?


(Sursa foto: aici.)

4 comentarii:

  1. Am citit cartea si am vazut si filmul...nu mi-a lasat o impresie buna...

    RăspundețiȘtergere
  2. hm....pare o carte interesanta avand in vedere faptul ca eram cu tine la cercul de lectura cand o zis profa de ea :)) poate o so citesc.astept sa o termini tu sa vad ce impresia tia lasat <3 u capsunica

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, am terminat-o in decembrie :) La un moment dat aveam impresia ca ma pierd din cauza cuvintelor - multe, lungi si complicate, dar cartea a fost foarte tare. Si intr-adevar, erotismul nu se observa aproape deloc. Nu-s foarte mult descrise scenele dintre ei doi sau ceva de genul. In concluzie, da, merita citita.

    RăspundețiȘtergere
  4. NU am citit-o, dar ai grija cu ce ramai din ea, pare cam ciudata, mai ales dupa ceea ce a spus mama ta:)

    Te pup Ami!:D

    RăspundețiȘtergere

Daca n-ai nimic frumos de zis, nu-mi pasa :)